Lakiosa perittävän ja perillisten näkökulmasta. PERUTTU

Juridiikka

29.04.2020 09:00 - 15:00

keskiviikko 29.4.2020, klo 9.00–15.00

Mikkelin kesäyliopisto, Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli

HUOM! Lakiosa perittävän ja perillisten näkökulmasta -koulutus on PERUTTU 29.4.2020.

Koulutus siirretään järjestettäväksi syyskuussa, UUSI KOULUTUSPÄIVÄ ON 30.9.2020.
Lisätietoja:
https://www.mikkelinkesayliopisto.fi/koulutukset/lakiosa-syksy

Koulutus on suunnattu kaikille lakiosaan liittyviä asioita työssään käsitteleville lakimiehille: asianajajille, oikeusavustajille, edunvalvontakysymysten parissa työskenteleville sekä rahalaitosten varainhoitohenkilöstölle. 

Jo 1950-luvun alkupuolelta voimassa ollut rintaperillisen lakiosaa koskeva perintökaaren säännöstö on tullut kiinteäksi osaksi jäämistöoikeutta, mutta se tuottaa silti edelleen runsaasti ongelmia ja oikeusriitoja.

Perittävän on huomioitava lakiosasääntely niin testamenttia laatiessaan kuin elinaikaisia varallisuudensiirtojakin tehdessään. Huomattava osa rintaperillispesien riidoista koskee juuri perittävän elinaikaisia lahjoja ja muita vastikkeettomia tai sellaisiksi väitettyjä toimia. Lakiosaan vaikuttavien oikeustoimien pitkä aikajänne heijastuu myös pesänselvitystoimiin: joudutaan kysymään, millä valtuuksilla, kenen toimesta ja kenen kustannusvastuulla vainajan elinaikaisia varallisuudensiirtoja selvitellään.

Koulutuspäivän tavoitteena on luoda osallistujille selkeä kokonaiskuva lakiosasääntelyn muodostamasta normikehyksestä niin perittävän kuin perillistenkin näkökulmasta ja antaa työkaluja käytännön ongelmien ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen.

  • Lakiosa – puolet perintöosasta
  • Rintaperillisen perinnöttömäksi tekemisen perusteet
  • Lakiosaan liittyvät erityismääräykset; oikeus suorittaa lakiosa rahana
  • Ennakkoperintö, ennakkoperintöolettama, ennakkoperintöä koskevat määräykset
  • Suosiolahja ja testamenttiin rinnastuva lahja
  • Vakuutukset ja lakiosa
  • Lakiosailmoitus
  • Perittävän elinaikaiset toimet pesänselvityksessä
  • Lakiosan täydennyskanne

Dosentti, OTT Eva Gottberg, Turun yliopisto

Lisätietoja koulutuksesta antaa rehtori Anne Havukainen, puh. 050 367 1449 tai anne.havukainen@mikkelinkesayliopisto.fi.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

235 € sisältää opetuksen, koulutusmateriaalin, osallistumistodistuksen ja päiväkahvin. Etelä-Savon Kauppakamarin jäsenille koulutuksen hinnasta 10 % alennus, muista mainita ilmoittautuessasi jäsenyydestä.

15.04.2020 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 15.4.2020 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin, perimme 50 % kurssimaksusta. Mikäli peruutusta ei tehdä lainkaan perimme koko kurssimaksun.