Kuvan lukemisen aakkoset – miten tulkitset kuvataidetta tunteella ja älyllä? VERKKOKOULUTUS

28.09.2021 13:00 - 26.10.2021 16:30

Tiistai 28.9., tiistai 12.10. ja tiistai 26.10.2021, klo 13.00-16.30 (yht. 12 t).

Verkkokoulutus (teams)

Kuvan lukemisen intensiivikurssilla opit kuvataiteen näkemisen ja katselemisen eron.

Katselemme usein taidetta vain maun ja tunteen pohjalta. Kuva on kuitenkin kieli, joka noudattaa tiettyä sanastoa sekä kielioppia - aivan kuten kaikki kielet. Kuvan kieltä voi myös oppia ja siten saada taiteesta enemmän irti!

Kaikki kuvista ja kuvataiteesta kiinnostuneet, jotka toivovat saavansa enemmän irti taiteesta.

Kuvan lukemisen aakkoset -koulutuksen jälkeen osaat lukea taideteoksia. Osaat tarkastella eri aikakausien taideteoksia sekä tunteen että älyn kautta. Samalla saat myös pikakurssin symboliikasta kuvan kielenä. Koulutus sisältää luentoja ja välitehtäviä, joiden kautta harjoittelet kuvanlukemisen kielitaitoa.

Koulutuksen ydinsisältö:

 • taidehistorian tyylisuunnat länsimaissa
 • erilaiset tekniikat maalaustaiteessa (fresko, tempera, öljyväri)
 • piirustuksen viivojen erottaminen, kolmiulotteisen tilan luomisen tekniikat, aiheen ja taustan
 • esittävän ja ei esittävän taiteen erot
 • taiteen genret

Koulutuksen suoritettuasi osaat:

 • lukea taideteoksia
 • erotella erilaiset maalaustaiteen tekniikat tosistaan
 • analysoida kuvan sommitelmaa
 • ajoittaa suurimman osan teoksista taidehistorialliselle aikajanalle
 • arvioida aloittelijan tasolla, onko taiteilija onnistunut työssään
 • erotella taideteoksen aiheen ja sanoman eron
 • käyttää taiteesta keskustellessasi kuvataiteen perussanastoa
 • nimetä kuvakielen kieliopilliset lauserakenteet

Koulutus sisältää yhteensä 12 tuntia verkkovälitteisiä luentoja ja 15 tuntia itsenäisiä kuvataiteen tulkintaan liittyviä tehtäviä. Koulutuksen laajuus on 2 opintopiste.

Osaamisen arviointi

Koulutus arvioidaan hyväksytty/ hylätty -asteikolla. Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija osoittaa välitehtävissä ja luentokeskusteluissa hallitsevansa osaamistavoitteet. 

Taiteentutkija, tietokirjailija, FT Liisa Väisänen.
 

Kuvaaja: Marco Peretto.

Kansainvälisen koulutuksen saanut Liisa Väisänen on suorittanut perustutkintonsa Helsingin Yliopiston taiteen koulutuksen koulutusohjelmassa, jonka jälkeen hän on jatkanut töitään ja opiskelujaan muualla Euroopassa sekä Kairossa. Opiskeltuaan Ranskassa sekä asuttuaan Egyptissä, Tunisiassa ja Italiassa, hän asettui 7 vuotta sitten Malagaan, Espanjaan. Suuremmalle yleisölle Liisa on tullut tutuksi ideoimansa televisiosarjan ’Merkkien salat’ kautta, jossa hän toimii esiintyjänä, asiantuntijana sekä käsikirjoittajana.

Huomioithan, että saat perille tulleen ilmoittautumisen jälkeen sähköpostiisi automaattisen vahvistusviestin, jossa lukee, että ilmoittautuminen on vastaanotettu. Mikäli et saa automaattista vahvistusviestiä sähköpostiisi, otathan yhteyttä p. 044 710 4242 tai koulutus@mikkelinkesayliopisto.fi. Ilmoittautumisajan päätyttyä ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla vahvistuskirje, joka sisältää koulutukseen liittyvät yksityiskohtaiset tiedot. Koulutus järjestetään, jos ilmoittautuneita on riittävä määrä. Ilmoittautumisen päättymisen jälkeen koulutukseen voidaan ottaa osallistujia mikäli tilaa on, eikä osallistujamäärä ole etukäteen rajattu.

145 €.

19.09.2021 mennessä

Ilmoittautuminen voidaan perua veloituksetta 19.9.2021 mennessä. Mikäli ilmoittautuminen perutaan myöhemmin tai peruutusta ei tehdä lainkaan, perimme koko maksun.